På det meste lå 20-åringen en time daglig under UV-strålene.
– Fra jeg var 14 år var hovedfokuset mitt å være brun. Og skulle venninnene mine ta solarium så måtte jeg og. De kunne jo ikke bli brunere enn meg.
20 år gamle Susanne Elstad Karlsen forteller videre at hun ble, uten å være bevisst på det selv, avhengig av å ta solarium.
«Tanoreksi»
På folkemunne kalles besettelsen av solarium tanoreksi.
– Tanoreksien gikk i hovedsak ut på at jeg selv ikke så hvor brun jeg var. Etter to dager uten solarium var humøret på bunn, og jeg følte meg hvit og grå, sier Susanne.
Avhengigheten og «skylappene» for eget speilbilde, varte til hun var 19 år. Da fikk hun en telefon som skulle endre solvanene hennes.
– Jeg er ivrig blogger, og en dag ringte Kreftforeningen for å fortelle at jeg skulle være en av åtte deltakere i «bloggere med solvett». Det var kort fortalt en kampanje i regi av Kreftforeningen som gikk ut på at jeg skulle holde meg solariumsfri i fire uker og blogge om det.
Hud som en 70-åring
I tiden før kampanjen begynte kjente Susanne at det som lå foran henne kom til å bli tøft.
– Jeg ble kvalm, begynte å kaldsvette, jeg gråt, og kjente at selvtilliten min og jeg kom til å få noen problemer fremover. Heldigvis begynte ikke kampanjen med en gang, og mitt eneste tiltak i dagene etter at Kreftforeningen hadde ringt, ble å ta så mye sol som jeg overhode kunne klare. Jeg var rett og slett livredd for veien fremover.
Kreftforeningens kampanje fikk Susanne ut av avhengigheten. Da hun møtte opp på kick-off ble huden hennes skannet, og resultatet viste at hun hadde hud som en 70-åring.
Det ble en oppvekker for jenta, og i dag har ikke Susanne solt seg i solarium på 5 måneder.
Risiko for hudkreft
Forsker Lill Tove Nilsen fra Statens strålevern forteller til God morgen Norge at solariebruk øker risikoen for hudkreft, særlig hvis du starter når du er ung. Bruker du solarium mye og lenge, øker også risikoen for den farlige krefttypen melanom i øyet.
– Soler du deg mye i solarium eller ute i sola, så får du mer rynker, sier Nilsen.
Hun påpeker at det er store forskjeller fra person til person.
– Derfor kan vi ikke si hvor lenge du må sole deg før du får rynker, sammenlignet med om du ikke hadde solt deg like mye, sier Nilsen.
Hun forteller at flere føflekker og pigmentflekker også er vanlig ved solariebruk og mye soling.
Unngå solbrenthet
Forskeren har flere tips å komme med for å unngå å bli brent både i naturlig sol og i solarium.
– Ikke overdriv solingen og unngå å bli solbrent. Unngå solarier helt, du vet nemlig aldri om solariet er så sterkt at du blir brent, sier hun.
Nilsen vektlegger at det er viktig med pauser i solingen.
– Er du ute i sola så ta pauser når sola er sterk. Sett deg i skyggen, ta matpausen inne og ta på lette klær, solbriller og solhatt når du skal være lenge i sola, sier hun.
Nettprat
Susanne Elstad Karlsen og forsker Lill Tove Nilsen var gjester i God morgen Norge. Der var også psykolog Hans-Petter Karstad fra dinpsykolog.no. Han fortalte mer om det å være avhengig av å sole seg.
http://www.tv2.no/gmn/nettprat/susanne-var-avhengig-av-solarium-3724237.html
[Hans-Petter Karstad]